NUSZ

Báldi Gergő és Tóth Dávid győzelmével indult a Hungaroring E-sport Bajnokság

2020. április 30.

Lezajlott a Hungaroring E-sport Bajnokság első fordulója a virtuális Hungaroringen. Mindkét futamon rajt-cél győzelem született, előbb Báldi Gergő, majd Tóth Dávid örülhetett.

A 24 fős mezőny tagjai RaceRoom-rekordot hozó selejtezőn kerültek be az első fordulóba, hiszen 3477-en vettek részt a kvalifikáción, ami új csúcs a nemzeti bajnokságok történetében. A legjobb idővel Báldi Gergő rendelkezett, aki tavaly megszerezte a WTCR Esports online bajnoki címét, és ezúttal is igazolta erejét: 1:51,368-cal szerezte meg a pole pozíciót az időmérőn. Mindössze nyolc százados hátránnyal követte őt Nagy Dávid, a tizedik helyen még egy pontot szerző Posan Norbert négy tizeddel volt lassabb a referencia időnél. A Hungaroring E-sport Bajnokságban tehát a valóságban megszokottaktól eltérően nem az első öt, hanem a legjobb tíz kap pontot az időmérőn.

Az első futam rajtjánál Báldi Gergő magabiztosan eljött az első helyen, és később biztonságot jelentő előnyt tudott kiautózni magának, így rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte izgalmas csaták zajlottak, rögtön a rajt után Nagy Dávid elveszítette a második helyét, Csuti Zoltán és Pinczés Ádám jött fel a második-harmadik pozícióba. Ők ketten szinte végig komoly csatában voltak egymással, ráadásul Nagy Dávid is csatlakozott hozzájuk. Hiába autóztak sokszor csak centikre egymástól, nem változott a sorrend közöttük, Nagynak még az sem volt elég az előzéshez, hogy megfutotta a leggyorsabb kört. A középmezőnyben is nagy harc alakult ki, a tizedik helyért például Tóth Dávid és Borsos Miklós küzdött, alig több mint egy tizedes különbséggel értek be a célba.

A második fordított rajtrácsos futamon Tóth Dávid megőrizte az első helyét a rajtnál, Leitner Norbert viszont egyből megelőzte Blazsán Patrikot a második helyen. Utóbbi később a dobogóról is lecsúszott, Nagy Dávid egy szépen előkészített manőverrel szerezte meg tőle a harmadik pozíciót. Bár Leitner Norbert közel volt az élen haladó Tóthoz, de az első három helyen ezután nem volt változás a leintésig, Blazsánnak viszont nagyot kellett védekeznie, hogy megtartsa legalább a negyedik helyet, ugyanis Csuti Zoltán támadta intenzíven, de végül eredménytelenül. Leitner megfutotta a leggyorsabb kört, a futamgyőzelemért járó 30 pontnak viszont Tóth Dávid örülhetett.

Az időmérőt és az első futamot megnyerő Báldi Gergő a tizedik helyről fellépett hatodiknak a második versenyen, így ő volt a Hungaroring E-sport Bajnokság első fordulójában a legeredményesebb versenyző 51 pontot szerezve. A második fordulót május 14-én a virtuális monzai pályán rendezik, a selejtező pedig már holnap, azaz május elsején indul. A bajnokság első 15 helyezettje automatikusan részt vehet a következő körben is, ám a további kilenc helyért ismét az előkvalifikáción kell megküzdeni, amelyen bárki kísérletet tehet.