Bári Dávid: Álmodjunk együtt tovább!

2021. június 17.

Három éve még csak álom volt. Emlékszem, a Hungaroringen mesélt nekem Marcello Lotti az akkor formálódó elektromos TCR sorozat koncepciójáról. Most pedig ott tart a dolog, hogy ezen a hétvégén elrajtol a Pure ETCR Vallelungában.

Múlt héten is a Hungaroringen jártam. Az egyetemistákból álló BME Formula Racing Team ott mutatta be a legújabb villamos hajtású Formula Student versenyautóját. Nosztalgikus érzés fogott el, hiszen tizenkét éve én is FRT csapatkapitányként kóstoltam bele az autótervezés és -építés szépségeibe.

Jól tudom, hogy a legtöbb járműmérnök tanuló arról álmodik, hogy egyszer autót fog tervezni vagy a tervezési folyamatban aktívan, közelről részt venni. Nem volt ez másként velem és a M1RA csapatot alkotó szakemberek többségével sem.

Az elmúlt években hatalmas energiákat fektettünk abba, hogy olyan projekteken dolgozhassunk, amelyek a Formula Studentes éveinkhez hasonló kihívást nyújtanak. Ez a munka a háttérben folyt, és sok projektről nem beszélhettünk, ezért csakis a versenyautó-üzemeltető oldalunkat láthattátok.

Pedig a színfalak mögött fogadtunk már el felkérést autógyártól elektromos prototípus versenyautó összeépítésére, és a legelső ETCR autók egyikének tesztelésében is részt vettünk tizennyolc tesztnapon keresztül.

Terveztünk futóműbeállító berendezést gyártói megbízásából, teszteltük utcai jármű alrendszerét egyetemi kutatócsoport munkáját segítve, vagy éppen fékrendszer beszállító felkérésére teszteltünk prototípus termékeket, komplex járműdinamikai mérőrendszerrel. Mind olyan projektek, amelyekre büszkék vagyunk, amelyekből rengeteget tanultunk és tapasztaltunk.

A következő lépés egy olyan együttműködés, amelyben részt vehetünk az autófejlesztői munkában, mert abban hiszünk, hogy az így megszerzett tudással kerülhetünk közelebb ahhoz, hogy egyszer magyarok által fejlesztett versenyautó volánja mögött ünnepelhessünk magyar világbajnokot.

Ez is egy álom.

Az álmok kemény munkával előbb-utóbb valóra válnak. Marcello Lotti álma a Pure ETCR-től a hétvégén Vallelungában. Ugyanitt és ugyanekkor az egykori FRT-s srácoké is, hiszen idén a Romeo Ferraris autóépítő csapattal karöltve részt veszünk az elektromos bajnokságban Romeo Ferraris–M1RA néven.

Figyeljétek a piros-fehér-zöld csapatot és a Giulia ETCR-eket – álmodjunk együtt tovább!

Bári Dávid