NUSZ

„Ebben a csapatban mindenkiben megbízom”

2020. november 20.

Eltelt már néhány hét azóta, hogy a M1RA versenyzője, Dusan Borkovics páratlan bravúrt végrehajtva, nyolcból nyolc győzelemmel szerezte meg a TCR Eastern Europe bajnoki címét. Interjúnkban már a 2021-es vágyairól is szót ejtett.

Az idény összes futamát megnyerted, nyolcból nyolc győzelemmel lettél bajnok. Gondoltad valaha, hogy egy nap sikerülhet ez a bravúr?

– Idén mindannyiunknak alkalmazkodni kellett a Covid-helyzethez, én is ezt tettem mind a magánéletemben, mind a pályafutásomban. Amikor elkezdődött az évad, egyszerűen csak örültem annak, hogy versenyezhetek egy jó bajnokságban, és nem is gondoltam arra, hogy nyerhetek vagy sem. Egyszerűen csak próbáltam kihozni a maximumot a helyzetből. Amit végül idén elértünk a M1RA-val közösen, az a kemény munka eredménye volt a csapat és az én részemről egyaránt. Persze szuper érzés volt megnyerni az összes versenyt és megszerezni az összes pole pozíciót.

Néhányan úgy vélik, hogy oké, szép eredmény, de maga a bajnokság nem volt a legerősebb. Mit üzennél nekik?

– Beszéd helyett szívesen meghívnám őket a rajtrácsra versenyezni. A TCR Eastern Europe egy fiatal bajnokság, de a tökéletességre törekedni egy egész idényen keresztül sehol sem könnyű, főleg az időmérőkön. Nem állítom, hogy az itteni sikerek egyenlőek a világ- vagy európai szintűekkel, de itt ugyanúgy nagyon keményen meg kellett dolgoznunk azért, hogy ilyen eredményeket érjünk el.

Hova helyeznéd ezt a hibátlan bajnoki címet a pályafutásodban?

– Talán az eredménylistám közepére. Elképesztően izgalmas volt végigcsinálni a nyolcból nyolc győzelmet, de voltak olyan idényeim korábban, amelyek sokkal több érzelmet váltottak ki belőlem, és az életem azon szakaszában nagyobb küzdelmet jelentettek számomra. Persze erre az évre is mindig emlékezni fogok az eredménysor miatt.

Mi volt a legszebb élményed az idényben?

– Az utolsó hétvége, teljesen egyértelműen. Mindig öröm azt látnom, amikor a csapat tagjai boldogok, és a M1RA-s srácok nagyon büszkék és jókedvűek voltak az utolsó futam leintése után. A tökéletes idény mindannyiunknak nagy dolog volt. Amikor nyolcból nyolc futamot nyersz és négyből négy pole pozíciót szerzel, akkor nehéz kiemelni egy momentumot, kivéve a legvégét, amikor ez mind összeadódott a Hungaroringen.

És mi volt a legrosszabb ebben az évben?

– Nehéz volt eljutni az összes versenyre a Covid miatt. Nem mondanám rossz pillanatnak ezt, de az biztos, hogy stresszfaktor volt az egész idény alatt. Szerencsére képesek voltunk leküzdeni az összes akadályt, és mindenhol ott tudtunk lenni.

Hogyan látod a jövőt egy ilyen év után?

– Nem könnyű most még bármi konkrétat mondani, főleg, mert a Covid miatt továbbra is nehéz előre tervezni. A célom mindig az, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezzek, de még le kell ülnöm egyeztetni a csapatommal és a szponzoraimmal, hogy mi lehet a realitás 2021-re. Bízom benne, hogy valami izgalmas vár rám európia vagy világszinten. Egyúttal remélem, hogy tudjuk folytatni a közös munkát a M1RA-val.

Ezek szerint elégedett voltál a csapattal?

– Abszolút, és nagy örömmel dolgoznék tovább ezekkel a srácokkal! Élveztem a csapatban meglévő energiát és lendületet. A M1RA egy nagyon profi csapat, amelyben teljes meg tudok bízni mindenkiben. Külön köszönet Bári Dávidnak, hogy megadta a lehetőséget nekem, és ilyen tökéletesen felkészítették az autót az egész idény alatt.

Megismerkedtél a M1RA fiatal tehetségével, Bucsi Attilával. Mint versenyző, mit látsz benne?

– Nagyszerű srác! Annak ellenére, hogy milyen fiatal, a többiekkel sokszor azon gondolkodtunk, hogy érettebben viselkedik, mint mi idősebbek. Komoly és hihetetlenül alapos versenyző, úgyhogy szép jövőt jósolok neki a motorsportban. És persze innen is minden jót kívánok neki!